برنج آبکش شده مجلسی
یکی از بهترین روشهای پخت برنج در فرهنگ ایرانی، آبکش کردن آن است. برنجهای آبکش شده دارای دانههای بلندی هستند و از نظر ظاهری میتوانند با برنجهای مجلسی مادر و مادربزرگهایمان رقابت کنند. با این حال، بسیاری از افرادی که قصد دارند برنج را آبکش کنند، اطلاعات کافی درباره بهترین روشهای این کار ندارند و ممکن است برنجی شفته و چسبیده به دست آورند. روشهای مختلفی برای آبکش کردن برنج وجود دارد که اصول کلی آنها مشابه است. در اینجا به شما توصیه میکنیم که با ما همراه باشید تا با روشهای صحیح آبکش کردن برنج آشنا شوید.
خیساندن برنج قبل از آبکش کردن آن
برای تهیه برنج مجلسی نیاز است که برنج چندین باربا آب به خوبی شسته شود تا آب موجود داخل برنج کاملا شفاف شود. در واقع، یکی از مراحل مهم قبل از آبکش کردن برنج، خیساندن آن است. برنج باید حداقل به مدت ۲ ساعت در آب خیس بخورد. میتوانید این زمان را تا ۲۴ ساعت نیز افزایش دهید تا پخت برنج بهتر انجام شود. اگر تازهکار هستید، بهتر است زمان خیساندن را کاهش دهید. همچنین، میزان آبی که برای خیساندن برنج استفاده میکنید، اهمیت زیادی دارد؛ به طوری که باید آب به اندازه یک بند انگشت بیشتر از سطح برنج در ظرف باشد، یا به عبارت دیگر به تعداد پیمانه ای که برنج دارید مقدار برابری آب در آن بریزید. همچنین، میتوانید یک قاشق غذاخوری نمک به آب اضافه کنید تا برنج طعم بهتری بگیرد.
مرحله اول: ریختن آب در قابلمه
پس از خیساندن برنج، میتوانید به مرحله بعدی بروید که شامل ریختن آب در قابلمه است. به ازای هر پیمانه برنج، دو پیمانه آب در قابلمه بریزید. به عنوان مثال، برای سه پیمانه برنج، شش پیمانه آب نیاز دارید. اجازه دهید آب به جوش بیاید و سپس مقداری نمک و کمی روغن به آن اضافه کنید. بعد از آن، مقداری از آب برنج خیس خورده را خالی کرده و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید.
مرحله دوم: تست کردن برنجهای پخته شده
پس از اضافه کردن برنج به قابلمه، حدود ۸ دقیقه صبر کنید تا برنجها پخته شوند. زمان پخت ممکن است بسته به نوع برنج متفاوت باشد. برای بررسی پخت برنج، یکی از دانهها را بین دو انگشت فشار دهید. اگر نرم شده و زیر دست له شود، پخته است. در غیر این صورت، دانهها هنوز ترد خواهند بود. همچنین می توانید یک دانه برنج را لای دندان قرار دهید اگر اطراف آن نرم شده بود و مغز آن کمی سفت بود نیز یعنی برنج پخته شده است. سعی کنید هر چند دقیقه یک بار دانهها را تست کنید تا از پخت بیش از حد آنها جلوگیری کنید. برای جلوگیری از چسبیدن دانهها، میتوانید در دقیقه هشتم یک فنجان آب سرد به قابلمه اضافه کنید.
مرحله سوم: بهترین روش آبکش کردن برنج
پس از پخت برنج، باید آن را آبکش کنید. یک سبد را در سینک ظرفشویی قرار دهید تا آب برنج به راحتی خارج شود. برنج را به آرامی در سبد بریزید. نکته مهم این است که از کاسه سبد زیر آن استفاده نکنید، زیرا این کار باعث میشود آب برنج به خود برنج سرایت کند و آن را خیس کند. بهترین روش آبکش کردن زمانی است که برنج به اندازه کافی پخته شده باشد.
مرحله چهارم: ریختن برنج آبکش شده در قابلمه
پس از آبکش کردن برنج، آن را در قابلمه بریزید. قبل از این کار، مقداری روغن در کف قابلمه بریزید و اجازه دهید داغ شود. میتوانید تهدیگ دلخواهی مانند نان یا سیبزمینی در کف قابلمه قرار دهید یا اگر دوست دارید تهدیگ برنج داشته باشید، یک لایه از برنج را در کف قابلمه بریزید و با کف قاشق فشار دهید. سپس برنج را به شکل کوه درون قابلمه بریزید و با پشت قاشق یا کفگیر، سوراخهایی در برنج ایجاد کنید تا بخار خارج شود. میتوانید از دمکنی استفاده کنید و در نهایت برنج را با زعفران و زرشک سرو کنید.
نکته آخر در مورد زمان دم کشیدن برنج این است که به نوع و اندازه برنج بستگی دارد، اما معمولاً برنج بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دم میکشد و این زمان با افزایش حجم برنج تغییر میکند.